Haven van IJMuiden, thuisbasis van BEPROMA

BTW TERUG VRAGEN DOOR PARTICULIERE KLANTEN.

Er is zelfs tenminste één onderdeel waarbij de zakelijke en particuliere wereld in elkaar overlopen, namelijk bij eigen energie opwekking met zonnepanelen.

Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk op 20 juni 2013 in het zogenoemde Fuchs-arrest (zaak C219/12) bepaald dat, wanneer u als particulier zonnepanelen laat plaatsen waarmee u op enig moment energie terug gaat leveren aan het elektriciteitsnet en hier een vergoeding voor krijgt, u volgens Europese –en dus Nederlandse- wetgeving BTW-ondernemer bent.

Wanneer is er sprake van een vergoeding?

Er wordt over vergoeding gesproken zodra uw energiebedrijf u een bedrag betaald voor door u via de zonnepanelen geleverde stroom. Hierbij wordt ook verrekening volgens de "salderingsregeling" als vergoeding beschouwd. Hierbij maakt het geen veschil of u bent aangesloten via een 'slimme' meter of een analoge (terugdraai) meter.

Kunt u er ook voor kiezen om geen ondernemer te worden?

U kunt niet kiezen om wel of niet als ondernemer te worden te worden aangemerkt. Als u aan de voorwaarden voldoet dat u regelmatig en tegen vergoeding door middel van uw zonnepanelen stroom levert aan uw energiebedrijf bent u volgens de belastingwwetgeving ondernemer. In belastingtermen: u verricht prestaties die onder het BTW regime vallen.

Moet u zich 'melden'als ondernemer?

U moet zich melden als ondernemer als u wilt verzoeken om teruggave van de BTW die u heeft betaald bij voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

En daar zit nu precies uw mogelijk voordeel. Want u kunt dus onder voorwaarden de betaalde BTW op de (installatie van) zonnepanelen terug krijgen. Dit schema laat zien wanneer u hiervoor in aanmerking komt.

Natuurlijk kunt u alle werkzaamheden die ermee gemoeid zijn om de BTW terug te vragen zelf verrichten. Immers, het is Nederlandse wetgeving dus als u die kunt lezen, kunt u in principe de klus ook zelf klaren. Ons schema helpt u daar zelfs bij.

Als u echter gaat voor gemak en zekerheid dan neemt BEPROMA voor slechts € 95,-- (excl. BTW)de zorg graag van u over.

Via www.rijksoverheid.nl vindt u meer informatie. De Belastingdienst geeft antwoord op veelgestelde vragen over het onderwerp.

Voor vragen kunt u uiteraard altijd telefonisch contact met ons opnemen of het contactformulier invullen en naar ons mailen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.